JAK PRZECHOWYWAĆ SERY!

Informacje
Jak długo ser może leżeć w lodówce? W jakim opakowaniu należy go trzymać? Czy sery można mrozić? Odpowiadamy na te pytania! Sery żółte zwykliśmy kupować na wagę – czy to w plasterkach, czy w kawałku. Jak więc należy przechowywać ten produkt, by jak najdłużej zachował swoje walory smakowe? Przede wszystkim należy pamiętać, że w zależności od formy, w jakiego kupiliśmy, ser może leżeć w lodówce przez określony czas. W przypadku sera kupionego w kawałku będzie to mniej więcej trzy tygodnie, natomiast ser w plasterkach powinniśmy przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni – ser w plastrach pleśnieje szybciej, dlatego warto kupować go mniej, a częściej.
Na właściwości sera duży wpływ ma odpowiednie opakowanie i sposób przechowania. Pozwala zachować smak, właściwą konsystencję oraz zapach. Ser należy do bardzo delikatnych produktów, nieustannie dojrzewa i potrafi zmieniać się z dnia na dzień. Oto kilka najważniejszych zasad…..
- serów nie przechowujemy w nieskończoność. Po otwarciu z opakowania próżniowego sery typu twardego np. wędzony, solony przechowujemy do tygodnia z dostępem powietrza, zas sery typu miękkiego np. twarożek, ricotta, paneer do 4-5 dni również z możliwością oddychania.
- nie przechowujemy serów poza lodówką. Odpowiednia temperatura to miedzy 5-6 stopni Celsjusza.
- sery bardzo łatwo przyciągają zapachy, dlatego nie pozostawiamy ich w pobliżu silnie aromatycznych produktów.
- przed spożyciem serow należy wyjac je z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. godzinę. W tym czasie odzyskają swoje walory smakowe i zapachowe.

Zobacz także
Nasze pyszne sery z mleka koziego